Friday, July 13, 2012

FOTOREPORT: Suicidal Tendencies končno tudi na slovenskem odru!

Kaj je tisto, ki je v začetku 80ih združilo thrash metal, crossover, skateboarding, funk, hardcore in punk?
Brez dvoma so bili to Suicidal Tendencies, mašina, ki razbija že 30 let plus. In zakaj je ta mašina potrebovala toliko časa, da se je ustavila tudi na našem ozemlju? Kdo bi vedel...

Znano je, da naj bi bili eni izmed nastopajočih daljnega leta 1999 v hali Tivoli v Ljubljani, ko je ta gostila turnejo Warped Tour, a so poleg še nekaterih drugih imen ljubljanski špil pač izpustili, 13 let kasneje, v četrtek, 12. julija 2012, pa smo jih le dočakali. Po ugibanjih kje bodo zaigrali, ali bo to festival Punk Rock Holiday ali celo na letnem vrtu Gala hale, je padla kocka – Mostovna v Novi Gorici.

 [Skateboarding pridiga by Mike Muir; foto: iTelefon]

(Žal) ekipno zamudimo prvo predskupino, hrvate Deafness by Noise in prispemo v dvorano ravno ob začetku hardkorašev Cruel Hand iz Portlanda, ki so se izkazali za odlično predskupino pa čeprav je bila polovica obiskovalcev tega večera še pred dvorano samo. Ja, zunaj je bilo precej lažje dihat kot v dvorani, a ob približno poldvanajstih se je bilo potrebno premaknit v notranjost. Po zvočnikih se še oglaša Dr. Dre, zvezde večera so počasi pripravljene, publika tudi, dvorana pa je praktično polna (a do konca špila se je zaradi peklenske vročine število obiskovalcev skoraj razpolovilo). 
Že ob prvem Mikovem “What the hell`s going on around here?” iz komada You Can`t Bring Me Down (za skejterje: Danny Way v DC videu) je bilo jasno, da bo moshpit pod odrom in njegovi neposredni bližini agresiven, hiter, prešvican in neustavljiv, kjer je bilo neverjetno število pripadnic nežnejšega spola!
Dvorana sodeluje z bendom, ki s ponosom (prav vsak član!) nosi svoj lasten merchandise, katerega so sabo pripeljali v neverjetnih količinah in ga prodajali po solidnih cenah.

Zvok je odličen (vsaj tam, kjer sem sam “stal”), tempo ostajaja enako hiter med komadi Ain`t Gonna Take It, Institutionalized in Trip at the Brain (ponovno za skejterje: Emmanuel Guzman v TransWorldovem videu Let`s Do This) in rata še hitrejši ob štiklcih Freedumb in trešerski himni War Inside my Head (še enkrat za skejterje: Clark Hassler v Nike SB videu Chronicles Vol.1). Ker je potrebno zadihat, in česar se zaveda tudi peterica na odru in nam servira s (kao) bolj umirjenimi  Subliminal, Send Me Your Money, We Are Family in Mikovim neustavljivim govorom o skateboardingu, ki mu je sledil zimzeleni song Possessed To Skate (na youtube-u skoraj milijon in pol ogledov).

[Pledge Your Allegiance; foto: iTelefon]

Na kratko se gospod Eric Moore pozabava z enostavno odličnim drum solom, setlista izpred parih dni žal izpusti komad Cyco Vision in nas preseneti z I Saw Your Mommy in  How Will I Laugh Tomorrow. 
Po kratkem odmoru se bend vrne na oder in po dobri minuti igranja komada Pledge Your Allegiance tradicionalno povabi vse prisotne na oder. Tega se združi z Memories of Tomorrow, oder je nafilan do zadnjega kotička, zaslišijo se zadnji zvoki činel, čestitke, zahvale, nasmehi in uro in pol dolgega šova je konec.
S piskanjem v ušesih in največjim zadovoljstvom se nabašemo v avto in čao.

Ocena: Popolno!!!

No comments:

Post a Comment