Tuesday, August 16, 2011

FOTO/REPORTAŽA: PunkRock Holiday 1.1

[Beđ; foto: iTelefon]

4 dnevni festival v Sloveniji, v Tolminu in to brez dežja? Nemogoče? Pa je!
Več kot uspešno izveden Punkrock Holiday 1.1, ki je nadomestil oziroma združil ajdovske Njoke ter trboveljski Šklabfest, se je med 12. in 15. avgustom odvil prvič in ponudil s kar 27-imi nastopajočimi.

- Že prvi dan, v petek, 12. avgusta 2011, je bilo vedet, da bo stvar odlična, saj so na omenjen dan bili na sporedu eni izmed dveh glavnih zvezd celotnega festivala. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Ker se je stvar na prizorišču, kjer že leta zabava Metalcamp festival, začela še ob času, ko je sonce nad Tolminom še kar močno pripekalo, so italijanski Myspace Invaders igrali pred maloštevilno publiko, prav tako tudi domači melodični trio Harry, za njimi pa so trboveljski hardkoraši Kreshesh Nepitash že kar lepo napolnili in razgibali prisotne pod odrom.

[Kreshesh Nepitash; foto: iTelefon]

Sledili so hrvaški Pasi, avstrijski 3 Feet Smaller in prostor se je zapolnil do zadnjega – na oder so stopile legende Bad Religion, ki imajo za seboj že več kot 30 letno pot. Energije jim nikakor ne primankuje, profesor Greg Graffin kljub skoraj 50-im letom še vedno poje kot na plošči, za drugo leto pa celo napovedujejo izid novega, že 16. albuma po vrsti. Peterica iz Kalifornije, ki je znana po svojih provokativnih sporočilih, je na odru vidno uživala, večtisočglavi feni iz naše dežele in jasno tudi njene okolice pa jasno tudi. Ponudili so nam repertoar, ki zajema praktično vse, kar so ustvarili, se za moment poslovili od nas in za finiš udarili še 3 štiklce – popoln petek!


[Bad Religion; foto: iTelefon]

Setlista Bad Religion:

01. The Resist Stance; 02. Social Suicide; 03. 21st Century Digital Boy; 04. Los Angeles Is Burning; 05. Wrong Way Kids; 06. Punk Rock Song; 07. Atomic Garden; 08. Before You Die; 09. Recipe For Hate; 10. The Devil In Stiches; 11. Come Join Us; 12. New Dark Ages; 13. The Defense; 14. 1000 More Fools; 15. Dearly Beloved; 16. Generator; 17. Cyanide; 18. Let Them Eat War; 19. No Control; 20. Along The Way; 21. Fuck Armageddon… This Is Hell; (premor) 23. American Jesus; 24. Infected; 25. Sorrow

- Vroča sobota, trinajstega, je bila kot nalašč za zdravljenje mačka, izležavanje, sončenje, namočit noge v mrzlo Sočo ter preverit par zanimivih bendov.

[švimen ferboten ja, kao; foto: iTelefon]

Razredčeno publiko so tako zabavali domači Real Life Version, oldskul hardkoraši iz Krškega, Final Approach, so se lepo razjezili, melodični punkrock hardkorovci iz Gornje Radgone, In-Sane, so postregli tako kot znajo, sledili pa so južnoafričani Hog Hoggidy Hog, ki so udarili kar celotedensko turnejo po Sloveniji. Vsem dobro poznani domačini Red Five Point Star so dvignili na noge tudi tiste bolj lene, američani Bouncing Souls, ki bodo na sceni že kmalu 25 let, so marsikoga celo razočarali, za finiš pa so se predstavili še njihovi prijatelji Hot Water Music, ki so v združenju z Bouncing Souls skupaj na odru odrokali komada Gone ter himno True Believers.

- Še kar podobno se je štartala nedelja (14.08.2011), le da se je sem ter tja kakšen oblak pokazal in na daleč brez moči zagrozil. Dan na festivalu pač mine za vsakega posebej in traja vse do časa, ko se klapa zbere pod odrom oziroma v njegovi bližini (na šanku, kakopak).
Nedeljski koncertni del se je tako začel z domačini Extreme Smoke 57, za njimi pa so za zagodli Nemci Crushing Caspars, ki se zgleduje po legendarnih hardkoraših kot so Madball, Sick Of It All ter Agnostic Front.
Za njimi so se na oder primajali američani Total Chaos – za nekatere pankerji, za druge pač pozerji. Tudi oni so na sceni že več kot 20 let, prikazano pa ni bilo nič posebnega.
Jingo De Lunch, z ženskim vokalom, prihajajo iz Nemčije, so zadovoljili s svojo melodiko, bonstonski Street Dogs pa enostavno navdušili. Izvirni streetpunkerji so lepo nafilali prostor pod odrom in polnega ohranili vse do že slovenski publiki dobro poznani Strung Out, kalifornijski pankrokerji, ki so bili očitno tisti band, ki je bil na ta dan glavni bend pa čeprav so za njimi nastopili še eni znanci naše male države in sicer kanadski keltski zabavljači The Real McKenzies. Tako kot se spodobi so zvoki dud v družbi kitar, basa, bobnov ter vokala razmigali zadovoljne obiskovalce predzadnjega dneva festivala.

- Ponedeljek, 15. avgust, dan, ki je farjem v zahvalo dneva prost, je uspešno zaključil prvi Punkrock Holiday, če pa gre ocenit na videz, pa je pripeljal tudi največ ljudi.
Štartali smo z ribniškimi fast-motionom Golliwog, ki so se zbrali prav za ta nastop in imeli že lepo množico zvestih fenov. Tudi pri Backstage je bilo veselo, še posebej takrat, ko je peterica odigrala taznane viže (po Mičotovo podalpske poskočnice).

[Backstage; foto: iTelefon]

Za njimi so odigrali italijanski Talco, ki so med množico veljali za pravo neznanko, po njihovem repertoarju so se na oder oglasili sosedje Overflow in nam jasno povedali, da imamo slovenci “lepe punCke”.

[Overflow; foto: iTelefon]

Odžagali so cel kup novih komadov ter jasno par starih, kmalu pa so na oder prikorakali združeni skajevci The Toasters in že prej omenjeni Red Five Point Star ter kar skupaj odigrali celoten koncert – noro!

[The Toasters + Red Five Point Star; foto: iTelefon]


Sicer pa je kaj kmalu napočil tisti čas, ki je pomenil finalni odklop – po dolgem času ponovno v Sloveniji legende punkrocka NOFX.

Tudi oni ga sekajo v svojem zajebantskem slogu že skoraj 30 let. Znana postava že od leta 1991, bobnar Smelly, Fat Mike na basu in vokalu, El Hefe na eni kitari ter Eric Melvin na tadrugi, so ga brez kompromisno žgali od prvega do zadnjega ter se norčevali iz vsega živega in neživega tako kot pač to znajo. Setlista enim dobra, drugim manj, težko pa je pričakovat, da bodo odigrali vse, kar so posneli (materiala je res cele gore), so pa se več kot lepo spomnili Rancidov, odigrali njihovo taznano Radio ter petkovih headlinerjev Bad Religion in odšpilali še njihovo We`re Only Gonna Die (From Our Own Arrogance). Štos za štosom ter komad za komadom so pripeljali do zaključnega štiklca Theme From A NOFX Album (žal nisem uspel dobit setliste), ki ga je kitarist Melvin s harmoniko lepo potegnil v nedogled in pričaral nasmehe na vseh obrazih, ki so se udeležili njihovega šova.

[NOFX; foto: iTelefon]

Odličen festival je tako za nami, glede na videno pa si obetamo podobno akcijo tudi v apokaliptičnem letu 2012!

No comments:

Post a Comment