Tuesday, November 15, 2011

FOTO/REPORT: AMON AMARTH, AS I LAY DYING, SEPTIC FLESH v Ljubljani

[Ticket; foto: iTelefon]

Če je parkirišče pred Cvetličarno bolj kot ne samevalo pred Heidenfest festivalom, ki se je na taistem prizorišču odvijal pred slabim mesecem dni, pa je bila na omenjen večer, v torek, 15. Novembra 2011, ko je nastopal trojček Amon Amarth, As I Lay Dying ter Septic Flesh, asfaltirana podlaga pred dvorano precej bolj polna. Mraz in megla nista fenov niti malo motila ob podmazovanju grla z alkoholnimi dobrotami, pa tudi dvorana je bila ob istem času že kar lepo napolnjena.
Tako je bilo ob 15 minut čez osmo zvečer na odru že vse pripravljeno za štart – Septic Flesh, grški death metalci, ki so nastali že pred več kot 20 leti, so brez kompromisa udarili že v štartu. Publika
je nepremično opazovala to »čudo«, dokler se niso oglasili prvi breakdowni. Komadi so sekali drug za drugim, vokalist in basist Spiros Antoniou pa je pokazal kaj je stil – držanje basa navpično in igranje nanj z usnjenimi rokavicami (brez prstov, kakopak).
Klaviature, ki jih ima band v ozadju na playbacku, so na momente preglasile kitare, sicer pa je stvar iz minute v minuto postajala bolj zanimiva, a 25 minutni set se je kaj hitro iztekel.

Setlista Septic Flesh:

1. The Vampire from Nazareth
2. We, the Gods
3. Pyramid God
4. A Great Mass of Death
5. Anubis
6. Five-Pointed Star

[Septic Flesh; foto: iTelefon]

Sledil je podaljšan odmor za tobačni priboljšek in sprehod do stojnice z merchandise-om, katere sploh ni bilo. Prostor pod odrom so zasedli obiskovalci s talepimi pričeskami.
Ja, As I Lay Dying so še eni izmed poplave metalcore skupin, kjer je izgled en bolj pomembnih faktorjev, vsaj kar zadeva publike in ne skupine same, ki je že s prvim riffom pričakovano pripravila
publiko do čupanja in teka v circle pitu. Precej več ljudi je bilo takrat že v dvorani, ko je udaril 2. komad z naslovom The Sound of Truth. Vokalist Tim Lambesis je na vokalu prava zverina, se ne da motit ob petju in mahanju s čupo obenem, publika pa najbolj divja ob starejših komadih in breakdownih, ki jih ni malo. Kljub temu, da jih naj bi čas preganjal, se je našel čas za fino izveden wall of death. Peterica iz San Diega, ki letos praznuje že svojo deseto obletnico delovanja, je prav v ta namen na svojo setlisto uvrstila kar nekaj pesmi iz starejših albumov (izdali so jih namreč že 5) in taboljše prihranili za konec – pesem 94 Hours, ki jih je postavila na tako imenovani glasbeni zemljevid.

Setlista As I Lay Dying:

1. Within Destruction
2. The Sound of Truth
3. Upside Down Kingdom
4. Through Struggle
5. An Ocean Between Us
6. Anodyne Sea
7. Condemned
8. Nothing left
9. Confined
10. 94 Hours

[As I Lay Dying; foto: iTelefon]

Po 45 minutnem šusu se je še kako prilegla pauza, ki naj bi trajala vsega 20 minut, pa se je gladko zavlekla na 40. Tako so par minut pred enajsto le prikorakali na oder švedski vikingi Amon Amarth in udarili pred nabito polno Cvetličarno. Temperatura se je ob melodiki 1. Komada War of the Gods takoj dvignila. Frontman Johan Hegg je z »Dober večer Ljubljana, kako ste?«, »Na zdravje« in »Laško pivo« v odlično voljo spravil prav vsakega obiskovalca, saj so le-ti zveneli prav neverjetno in prav tako je zvenel šus Destroyer of the Universe. Amon Amarth so slovenskemu občistvu že kar dodobra znani, saj so nemalokrat udarili na festivalu Metalcamp, ki se vsako leto izvaja na tolminskem. Bend, ki je nastal že leta 1992 deluje kot vino – z leta v leto so boljši in z vsakim obiskom pri nas imajo kakšnega oboževalca več. Občinstvo je s petjem štiklca The Pursuit of Vikings praktično preglasila peterico na odru, ki je skozi celoten repertoar igrala več kot odlično. Kitari sta usklajeni do potankosti, Johan pa neprestano sodeluje z vidno zadovoljnim občinstvom. Sledil je komad Free Will Sacrifice in po episki death metalski povedi o ljudeh, ki se nikoli niso vrnili domov, se je folk spet dodobra načupal in v tem temu se je nadaljevalo. Temperatura je spet narastla ob Death in Fire, ki ga bend marsikdaj špara prav do konca, a tokrat so ljubljanski publiki namenili še 2 bonus štiklca, kjer so trpele glasilke – Twighlight of the Thunder God ter Guardians of Asgaard. Takrat je sledil zaključni »Hvala, Ljubljana«, »See you next time!«, zadovoljno občinstvo pa je počasi zapustilo dvorano.

Setlista Amon Amarth:

1. War of the Gods
2. Runes to My Memory
3. Destroyer of the Universe
4. Live Without Regrets
5. The Pursuit of Vikings
6. For Victory or Death
7. Varyags of Miklagaard
8. Slaves of Fear
9. A Beast Am I
10. Ride For Vengeance
11. Embrace of the Endless Ocean
12. Free Will Sacrifice
13. Asator
14. Death in Fire
15. Twighlight of the Thunder God
16. Guardians of Asgaard

[Amon Amarth; foto: iTelefon]

No comments:

Post a Comment