Sunday, July 3, 2011

Amsterdam Obsešen/Cockta Tour 2011

Pa začnimo na začetku. Šestčlansko posadko (Luka Bizjak, Timotej Lampe Ignjić, Anže Lemovec, Marko “Fogy” Žumer in Kristijan Stramič + bonus Matej Marinko) je pot odnesla na skoraj teden dni dolge “počitnice” v nizozemsko prestolnico, kjer se je odvijal Volcomov AmsterDamn Am – eno največjih skejt tekmovanj, ki se odvija na naši celini.

Torek, 28. junij 2011, je bil ta dan, ko je bilo treba ustat že v zgodnjih jutranjih urah, se pobrat, rentat avtodom in jo udarit na pot proti ciljni destinaciji.

[rentavoz; foto: iTelefon]

Ker je bilo v planu že od začetka, da se skuša v tujini zapravit čim manj denarja, smo na pot vzeli krme in pijače za celo vojsko in itak navalili na njo kot svinja na buče že pred Jesenicami.

Nekje sredi Nemčije, kjer je bilo treba natankat par hektolitrov, se kljub brutalni vročini odločimo, da je čas, da se poprime za kamero, se zasuka kakšen flip, preskoči piksno ali pa kar celo gajbo Cockte in pomanualira tricentimetrski robnik. Kljub temu, da ima naša hiša na štirih kolesih v notranjosti sekret in tuškabino, si prešvicana telesa zaželijo jezera. Ker pa najdena luža ni primerna za kopanje, se ustreli le lepa fotka v naravi in odpelje dalje…


[luža; foto: iTelefon]

…in ko je bilo dobrih 10 ur vožnje za nami, smo se ob tabli Frankfurt odločili, da je čas za nočni počitek. Večni problem kje se zasidrat z avtodomom, da ne bi plačevali parkirnin ali pa si prislužili kakšen ticket, nam reši gospod Armin (garmin), ki nam predlaga, da poiščemo enega izmed mnogih parkov – pametna igračka!

Zjutraj pade odločitev, da najdemo kakšen street spot – in res ga najdemo po 3 minutah vožnje – fletrejli pod streho, tla super nikakva, parkirirplac pa 3m stran. Posname se trik ali dva in pot nadaljuje proti cilju.


[fletrejlčki; foto: iTelefon]

Amsterdam – sidro pade pred vhodom v skatepark, ki je še hujše spedenan kot lani, ko sem ga obiskal kot zmagovalec slovenskega Game of SKATE 2010. Timi in Bizi se ga kot edina prijavljena na Amsterdamn Am kontest takoj lotita, po končani akciji pa ob testeninah in pivu teamsko opazujemo kako je zunaj še vedno svetlo ob 23. uri ponoči.

Že tako prekratko spanje nam prekine nek šminker, ki 2 metra od naše “hiše” snema videospot za nemogočo house melodijo. Ker je četrtek in se uradno tekmovanje začne šele prihodnji dan, se odločimo, da zaigramo turiste – čez dan si ogledujemo znamenitosti mesta, čez noč pa … tudi… ter neplanirano dočakamo sončni vzhod.


[sanšajn; foto: iTelefon]

Prespimo pol petka, Timi in Bizi se udeležita uradnega treninga, medtem, ko se preostala četverica odpravi v Rotterdam, ki je slabo uro vožnje iz Amsterdama. Gužva na cestah raztegne omenjeno uro na skoraj tri, a problema ne delamo, saj so dnevi super dolgi. Iz avta zagledam na levi strani opečnato hip piramido, ki se nam vsem zalušta, a parkplaca nobenega, plus to, da skoraj vse ceste peljejo ali naravnost ali pa na desno. Nazadnje nam uspe dobit parkirišče en meter stran, piramida pa se izkaže za 3x bolj zajebano kakor je delovala ob njenem prvem pogledu, a željen trik vseeno pade, na poti nazaj do Amsterdama pa opazujemo noro lepo arhitekturo.

[Rotterdamski zvonarji; foto: iTelefon]

Dan se konča, ponovno se večerja pozno ter se na hitro skoči še enkrat več v center v nightlife. Rahlo izgubljene nas pobere party bus – avtobus, ki pelje po mestu, na njem pa DJ, muzika, gužva, lightshow, WC, šank,… ni da ni!

Sobota, dan kvalifikacij. Na listi 104 prijavljenih (nakoncu jih vozi le 98) najdemo cel kup znanih imen kot so Dan Plunkett, Ishod Wair, Axel Cruysberghs, Adrien Bulard, Marek Zaprazny, Martin Pek, Nassim Guammaz, Peter Molek, Eniz Fazliov, Rob Maatman, Tyson Bowerbank, Ricardo Paterno, Kris Vile ter naša domača aduta, ki odvozita svojo 2x po 1 minuto solidno ter se uvrstita bolj pri dnu razpredelnice.


[gužva u bajt; foto: iTelefon]

Prej omenjena favorita Axel in Ishod se zasidrata na vrhu kvalifikacijske lestvice, naša ekipca pa se še zadnjič odpravi na sprehod proti centru ter se v nočnih urah počasi poda na dolgo (cca 15 ur) pot proti domačim logom. Zaradi obveznosti, ki jih ima v začetku tedna skoraj vsak izmed nas, zamudimo v živo ogled polfinala ter finala, ki se je izvajalo v nedeljo, ko je zmagovalec več kot pričakovano postal Ishod Wair in pobasal lepo vsoto denarcev evropske valute (sklad 15.000€).
Ja, ko pride do velikih denarcev, tudi v skateboardingu ni več heca – odmevna imena so tista, ki so ne glede na vse še vedno tista, ki narekujejo tempo, dno lestvice pa je rezervirano za vse ostale – Bizi pristane na 75. poziciji, Timi pa še 11 mest nižje a nič za to – pomembno je sodelovanje, zabavat se na tem področju pa je sploh na prvem mestu.

Hvala Cockti in Obsešnu za support!

p.s. – nekoč si lahko obetate tudi video!

No comments:

Post a Comment