Tuesday, July 31, 2012

FOTO/REPORT: Suicide Silence ponovno pri nas!


30. julij 2012 je bil na ljubljanski Metelkovi v znamenju drugega beach partyja, ki ga je tudi tokrat pod organizacijo dueta Dirty Skunks gostil letni vrt Gala Hale. In če so lansko leto na prvi tovrstni žurki udarili avstralski metalkoraši Parkway Drive in pred njimi domači aduti Dead Dildo Drome, je tokrat ta čast pripadla kalifornijski deathcore zasedbi Suicide Silence, ki letos praznuje svojo deseto obletnico delovanja.

[Suicide Silence; foto: iTelefon]

Pred njimi so par sto glav uspešno ogreli jeseniški death metalci Within Destruction, ki so ga žgali približno 40 minut, ob 21. uri in 50 minut pa je bil prostor pod odrom že krepko natrpan. Mitch Lucker na vokalu je pravi frontman z zavidljivim vokalom in je vidno zadovoljen z zvokom in občinstvom pa čeprav je zvenela ritem kitara Christopherja Garze malenkost prepotiho. Duet Mark Heylmun na glavni kitari in basist Daniel Kenny ga čupa kot prava centrifuga. Zvenita odlično pa tudi bobnar Alex Lopez se ne pusti zmesti. Za razliko od lani je bilo tokrat med občinstvom precej manj ljudi oblečenih za na »plažo« pa čeprav je sem pa tja kakšna napihljiva žoga poletela med ljudi. Mogoče presenetljivo za marsikoga je dejstvo, da so bili skoki z odra prepovedani oziroma bolj lepo rečeno nezaželjeni, pa čeprav je pri predzadnjem komadu No Pity for a Coward na oder prišlo cca 50 ljudi. Ja, očitno je ta poteza postala že prava stalnica (npr. Suicidal Tendencies na Mostovni, Dropkick Murphys v Kinu Šiška pa Pennywise kjerkoli/kadarkoli, etc…). 

[Suicide Silence; foto: iTelefon]

Glede na majhnost našega naroda pa imajo Suicide Silence lepo število oboževalcev, ki jih podpirajo z nakupom majic (stojnica je ponudila lepo število tekstilja po še kar ugodnih cenah), pod odrom je pravi kaos, mosh pit se ne ustavi, circle pit se vrti, prah je dvignjen visoko v nebo, medtem, ko peterica na odru seka štiklce z vseh studijskih izdelkov (Suicide Silence EP iz leta 2005, album The Cleansing je izšel 2007, izredno uspešen in priljubljen No Time to Bleed iz leta 2009 in aktualni The Black Crown, ki je luč sveta ugledal lani), publika nori in prepeva med igranjem You Only Live Once, Wake Up, O.C.D., Fuck Everything pa še kakšnega bi lahko omenili. Manjkal ni niti wall of death, ki je pri tovrstni »subkulturi« nepogrešljiv, zanimiv pa je bil raperski battle med dvema iz občinstva, kjer je zmagovalec lahko zadnji komad spremljal iz odra. Zanimivo in zabavno. Ura je odbila 23., do takrat imajo javne prireditve v Ljubljani dovoljenje, zadovoljni obiskovalci s(m)o se preselili na zunanje lokacije, kjer so se pri kozarčku ali dveh pridružili tudi sami člani benda – prijazni in odprti za fotografiranje in debate – tapravi dedci in taprav večer!

Thursday, July 19, 2012

FOTOREPORT: Biohazard @ Mostovna


 [Billy Graziadei]


Po koncertu Suicidal Tendencies, ki jih je Mostovna gostila pred dobrim tednom dni, so tokrat (sreda, 18. 07. 2012) taisti oder zasedle legende z Brooklyna, Biohazard, ki so si še v prvih mesecih tekočega leta 2012 delili oder s prej omenjenimi S.T. na Persistence turneji, ki pa tudi letos ni uspela dobiti svojega postanka v Sloveniji, a nič zato.
Je avtocesta od Ljubljane pa do Nove Gorice prav prijetna za dnevni izlet, katerega smo ekipno tudi tokrat pričeli ob precej pozni uri (služba in tovrstne obveznosti) in tako izpustili ogrevanje občinstva s strani beneških Wolf Hunt, Lock`n`Load iz neposredne bližine (Stara Gorica) in domačih Veto. Ujamemo par zadnjih štiklcov hrvaških Dryflood, nad katerimi smo vidno navdušeni.
Z minimalno zamudo so ob 23.30 le na oder stopili Billy Graziadei, Bobby Hambel, Danny Schuler in Scott Roberts, ki je več kot uspešno zamenjal Evana Seinfelda na basu in vokalu. Band, ki nam servira s pravo glasbo že več kot 20 let (v sklopu turneje, kjer so praznovali 20. obletnico svojega delovanja,  so konec leta 2008 nastopili v mariborskem Štuku), je ponovno pokazal, da kljub svojim letom še vedno na odru deluje kot prerojen.

[Scott Roberts in Bobby Hambel]

Billy je neustavljiv in je brez dvoma en najboljših frontmanov, kar jih je kadarkoli videl svet. Njegovo komuniciranje s publiko je enostavno top of the top, Bobby, ki je v zasedbi manjkal vmes nekaj let, je spet v tapravem elementu. Njegovo rotiranje v levo daje prav poseben power, katerega se zaveda tudi visokorasli Scott, ki se vsake toliko tudi sam zasuče na ta način, medtem, ko se Danny na bobnih ne glede na vse dogajanje na odrom in pod njim ne pusti zmesti.

[Billy Graziadei]

Setlista je bila prava poslastica in bi težko sestavil boljšo. Kot vedno so se tudi tokrat skoncentrirali na drugi studijski album Urban Discipline, sem pa tja stisnili kakšnega s prvega albuma Biohazard in tretjega, več kot uspešnega State of the World Address in jasno tudi s svežega Reborn in Defiance, a kljub štirinajstim komadom, ki so jih odigrali in odpeli skupaj s premalo številko glav med publiko (bojda okrog 170), je čas minil absolutno prehitro, gre pa za dejstvo, da si band takšnega kova ne zasluži tako slabega obiska.
Glede na odličen zunanji prostor, ki ga ponuja Mostovna in na popolnoma razglašen mosh/circle pit, ki se je od uvodnega Vengeance is mine pa do zadnjega Hold My Own ni ustavil, se lahko samo vprašamo, kako bi bilo, če bi se celotno dogajanje preselilo v notranjost. Vsekakor nam je četverica postregla s tistim pravim šusom, ki nam bo glede na videno in slišano še dolgo ostal v spominu.

Setlista, za katero upam, da sem jo tekom koncerta samega zapisoval sproti, pa je izgledala tako:

1. Vengeance is mine
2. Urban Discipline
3. Shades of Grey
4. Reborn
5. Wrong Side of the Tracks
6. Victory
7. Tales From the Hard Side
8. Each Day
9. Black and White and Red All Over
10. Five Blocks to the Subway
11. Down For Life
12. Come Alive
13. Punishment
14. Hold My Own

Friday, July 13, 2012

FOTOREPORT: Suicidal Tendencies končno tudi na slovenskem odru!

Kaj je tisto, ki je v začetku 80ih združilo thrash metal, crossover, skateboarding, funk, hardcore in punk?
Brez dvoma so bili to Suicidal Tendencies, mašina, ki razbija že 30 let plus. In zakaj je ta mašina potrebovala toliko časa, da se je ustavila tudi na našem ozemlju? Kdo bi vedel...

Znano je, da naj bi bili eni izmed nastopajočih daljnega leta 1999 v hali Tivoli v Ljubljani, ko je ta gostila turnejo Warped Tour, a so poleg še nekaterih drugih imen ljubljanski špil pač izpustili, 13 let kasneje, v četrtek, 12. julija 2012, pa smo jih le dočakali. Po ugibanjih kje bodo zaigrali, ali bo to festival Punk Rock Holiday ali celo na letnem vrtu Gala hale, je padla kocka – Mostovna v Novi Gorici.

 [Skateboarding pridiga by Mike Muir; foto: iTelefon]

(Žal) ekipno zamudimo prvo predskupino, hrvate Deafness by Noise in prispemo v dvorano ravno ob začetku hardkorašev Cruel Hand iz Portlanda, ki so se izkazali za odlično predskupino pa čeprav je bila polovica obiskovalcev tega večera še pred dvorano samo. Ja, zunaj je bilo precej lažje dihat kot v dvorani, a ob približno poldvanajstih se je bilo potrebno premaknit v notranjost. Po zvočnikih se še oglaša Dr. Dre, zvezde večera so počasi pripravljene, publika tudi, dvorana pa je praktično polna (a do konca špila se je zaradi peklenske vročine število obiskovalcev skoraj razpolovilo). 
Že ob prvem Mikovem “What the hell`s going on around here?” iz komada You Can`t Bring Me Down (za skejterje: Danny Way v DC videu) je bilo jasno, da bo moshpit pod odrom in njegovi neposredni bližini agresiven, hiter, prešvican in neustavljiv, kjer je bilo neverjetno število pripadnic nežnejšega spola!
Dvorana sodeluje z bendom, ki s ponosom (prav vsak član!) nosi svoj lasten merchandise, katerega so sabo pripeljali v neverjetnih količinah in ga prodajali po solidnih cenah.

Zvok je odličen (vsaj tam, kjer sem sam “stal”), tempo ostajaja enako hiter med komadi Ain`t Gonna Take It, Institutionalized in Trip at the Brain (ponovno za skejterje: Emmanuel Guzman v TransWorldovem videu Let`s Do This) in rata še hitrejši ob štiklcih Freedumb in trešerski himni War Inside my Head (še enkrat za skejterje: Clark Hassler v Nike SB videu Chronicles Vol.1). Ker je potrebno zadihat, in česar se zaveda tudi peterica na odru in nam servira s (kao) bolj umirjenimi  Subliminal, Send Me Your Money, We Are Family in Mikovim neustavljivim govorom o skateboardingu, ki mu je sledil zimzeleni song Possessed To Skate (na youtube-u skoraj milijon in pol ogledov).

[Pledge Your Allegiance; foto: iTelefon]

Na kratko se gospod Eric Moore pozabava z enostavno odličnim drum solom, setlista izpred parih dni žal izpusti komad Cyco Vision in nas preseneti z I Saw Your Mommy in  How Will I Laugh Tomorrow. 
Po kratkem odmoru se bend vrne na oder in po dobri minuti igranja komada Pledge Your Allegiance tradicionalno povabi vse prisotne na oder. Tega se združi z Memories of Tomorrow, oder je nafilan do zadnjega kotička, zaslišijo se zadnji zvoki činel, čestitke, zahvale, nasmehi in uro in pol dolgega šova je konec.
S piskanjem v ušesih in največjim zadovoljstvom se nabašemo v avto in čao.

Ocena: Popolno!!!

Tuesday, July 10, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 10

Jah, takle mamo, pri koncu smo.
Zadnji dan, zadnji plani, zadnji triki pa še mal v šoping kot tapravi turisti in za sam finiš še enkrat probat srečo na glavni spot Kulturforum, kjer se tako kot vsak torek tudi tokrat pripravlja kino na prostem, kjer nam prijazni postavljalec pove, da imamo še natanko 15 minut časa - just enough for final tricks... done... the war is over!
In kaj sledi?
Predolga pot domov in mogoče z nje še ena petslikovna blog objava, ako ne, sreĆno tudi vam.

 [Jutranja droga v obliki videa Future Nature]

 [Not even tryin...]

 [K na morju]

 [B kot Bašelj]

[Dober teden akcije]

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 9

Deveti dan, že deveti... čas enostavno mineva prehitro in bliža se tisti dan, ko bo treba odpujsat nazaj v dolino bede (Slovenija naš doma). Očitno je čas, da se pahne še par skorajda zadnjih manevrov in na spisku cel kup vprašanj:

- Je/ni kaj sreče na prvi lokaciji?
- Je drug spot (ledge) oblečen v deževnico in je/ni skejtabilen?
- Je na tretjem spotu na delu ekipa Element, kjer ga šredajo Madars Apse, Boo Johnson, Nick Garcia, Evan Smith in polno neomembe vrednih lokalcev?
- Se gre zvečer ekipno pit ali se ekipa selekcionira na faktorje, kjer je en prisiljen ostati doma, se dva odločita za nočni kebab in preostala trojica za nightlife?

Bo kar bo, je kar je, we are having a great time in Berlin in ta great time gre počasi proti koncu...

 [Ab skoču al neb skoču?]

 [Fuer eure und unsere freiheit!]

 [Scanje]

 [Kulturforum]

[Večerja]

Monday, July 9, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 8

In res, budilka neusmiljeno piska, zajtrk, sekret, tuš in gremo - tokrat v mestece Potsdam - mesto je lepo za popizdit, a nas matra prav samo ena in določena lokacija, katero kljub navigaciji in smernicam najdemo s težavo. In na mestu zločina? Spot je hard in tako ponovno pride do razočaranja s plani/triki. Vseeno se nagledamo, naskejtamo, nekaj malega in lepega tudi posnamemo, igramo turiste in mimogrede najdemo še 2 skejtparka ter gomilo skejtspotov. Na poti domov nas ujame dež in ekstremna kolona (ja, tudi v nedeljo), ogled še enega spota, večerja, narkomanski film z Zoo postaje in kovanje planov za ponedeljkov shred...

 [Tastar fachhochschule @ Potsdam]

 [Turist]

 [Gležnarčka]
 [Dež - zakaj pa ne, če lahko...]

[Brandenburška vrata]

Sunday, July 8, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 7

Če se pride domov ob 9 zjutri, se pred eno popoldne pač težko vstane. In ker so telesa slaba in počasna, nam izlet na lokacijo, za katero se je vložilo cel kup enega truda, prepreči dež in nas veliko večino pošlje nazaj na "zaslužen" počitek oziroma počet kaj drugega, dokler se vreme ne poprava in se odpravi na main spot Kulturforum, kjer se odvija Red Bullov kontest Bomb the Line, kjer je zmagal Shane O`Neill pred Markom Fröhlichom in Josefom Scottom Jatto - that was skateboarding!
Na poti do prve MCvečerje na tem touru se peljemo mimo celega kupa skate spotov in hitro pade teamska obljuba, da se v jutri, v nedeljo torej, ponovno zgodaj vstane in obišče znan spot, ki se nahaja cca 40 kilometrov iz Berlina...

 [Frizerski salon Presenetnik]

 [Spotsearchin? Facebookin? Seinfeld?]

 [Bomb The Line contest @ Kulturforum]

 [1st place Shane O`Neill]

[TV Tower]

Saturday, July 7, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 6

6. dan, vrnitev na prizorišče, ki je bilo dan poprej neskejtabilno. Dež in to, danes pa uspešno. Enostavno popoln spot in ker je ura že taprava, se odločimo (končno), da obiščemo festival Bright, kjer se sprehaja in tu pa tam tudi poskejta vse živo (Evan Smith, Madars Apse, Nick Garcia, Boo Johnson, Bastien Salabanzi, Pontus Alv, Paul Shier, etc). Zaradi spremenjenega urnika za malenkost zamudimo kompleten finale zmagovalcev Elementove serije Make it Count, kjer je Slovenijo zastopal Tomzi [Tomaž Šantl] pa tudi od napovedanega Element demota ni bilo nič, je pa stvar nora za pogledat tako ali drugače.
Ponoči polovica ponovno napade t.i. "Metelkovo", kjer se tudi ponoči skejta in počne marsikaj.
Ja, kmalu prekmalu se zdani...

[Ready, steady, go]

[Grejt sukses]

[www.brighttradeshow.com]

[Popolnočni šred]

[Grda glava krvava]

Friday, July 6, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 5

Se je dan bolj pozno začel in se je še enkrat več pregledalo točne direkcije željenih spotov. In če smo spustili prvi dan skejterskega festivala Bright, ki se istočasno odvija v taistem mestu, kjer je prvi dan šredala ekipa Flip (Tom Penny, Luan Oliveira, Lance Mountain, Curren Caples, Louie Lopez, Ben Nordberg in Greyson Fletcher), bomo spustili tudi tadrugega, ko bo na demu trgal LRG team v postavi Felipe Gustavo, Tom Asta, Tommy Sandoval, Rodrigo TX, Jack Curtin, Marek Zaprazny, Sewa Kroetkov in Rob Gonzales, poleg tega pa se bo oziroma je na taistem prizorišču odvijal še skate contest z bogatimi nagradami (1. mesto Luan Oliveira, 2. mesto Sebo Walker, 3. mesto Shane O`Neill).
Pač smo tu na filmerski misiji in imamo druge plane. Gremo. Popoldanska gužva na cestah in na cilju (kr nekje) čaka popolna krivina. Par trikov, par posnetkov, ena odlomljena lajšta, kosilo, dež in ogled še enega spota, ki je enostavno popoln - ja, ta nas še čaka...

 [Ekšn]

 [Z nami Lejmr na bluntih]

 [Subway fakjes]

 [Kombi tanajbol prjatu]

[This thing...]

Thursday, July 5, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 4

Plan današnjega dne je tak, da se gre najprej na spot s klopcami s popolnimi železnimi profili, da se posname par linij. In ker v mestu na polno dogaja na področju skejtanja (skejterski sejem Bright s kontesti in demoti in razstavljalci etc...), je spot začuda precej manj oblegan kot ponavadi. Ker pa en spot na dan ni dovolj in je dananšnji precej vroč, je čas še za en spot s senco, kjer sledi počivanje, pivo ena, pivo dve... in počasi domov in pod tuš in ven... do zore.
Mimogrede, noč pade okrog enajste ure zvečer, dan pa se začne že krepko pred peto zjutraj...

[Klopce @ Warshauer Strasse]


 [Tavelka joška in ekipni relax]

 [Lemovka "počiva"]

[1/2 je ready za u lajf]

[Hiphop nonstop @ Cassiopeia]

Wednesday, July 4, 2012

NEVERENDINGSTORY tour no.8 - Berlin - Day 3

Naj bi bilo jutro še oblačno in mokro pa smo se odpravili po spotih nekoliko kasneje. En spot, dva spota, zmanjkalo idej, spot searching in rahel filming na betonskih joškah... fino!

[Pastirče] 

 [Lemurin pripravlja spot]

 [O2 pa to]

 [Berlinski zid]


[Bizijev oli čez tamalo joškico]

Tuesday, July 3, 2012

NEVERENDINGSTORY tour. no.8 - Berlin - Day 2

Misija se je začela. Željene lokacije so se zabeležile, si jih ogledalo en par, jih en par poskejtali, nič drugače kot vsak drug dan na tourih torej, dokler ni napočil čas vrnitve proti domu.
"Kakšen mamo pa naslov?" In vse tiho je bilo. In baterija v iTelefonu (navigacija) je umrla. In je po eni uri lutanja padla ideja, da se obišče najbližji internet cafe na neznanem in prečekira preteklo facebook komunikacijo, dokler nismo čez nekaj 15 minut dodatnega lutanja dojeli, da stojimo 20 metrov od domačih vhodnih vrat...

 [Fontana]

 [Valovi pa to]

 [Sešen over]

 [Prvi srfaški korak]

[Siegessäule]