Friday, October 29, 2010

ZLAT ARHIV - dvajsetič...

Vsak nastopajoč v videu Kriza 4 Life je dobil še bonus montažo brez glasbene podlage, tudi jaz:

Thursday, October 28, 2010

ZLAT ARHIV - devetnajstič...

Vodja Kriza skejt ekipe Kiki [Kristijan Stramic] mi je povedal, da se pripravljajo na 4. video, ki bo nosil ime Kriza 4 Life in da me v prijateljskih minutah čaka prostor za par trikov, če jih le imam. Ker pa se je poškodba v tem času sanirala, ker sem počasi stopal nazaj na skejt in ker sem se odločil, da je trilogija Collapse končana, sem se osredotočil na omenjeno akcijo, da z dolenjci posnamem trik ali dva, ki sta se v pol leta aktivnega snemanja spreobrnila v lepo celoto, ki z uvodnim govorom Saše Ðukića (aka Mama Manka) preobrazila v kar 5 minutni part - smo v letu 2009:

Wednesday, October 27, 2010

VIDEO: Game of Skate Finale 2010 - Andrea Colzani VS Marko Zumer

(So prišli v igro šumniki in je moj priimek krajši za 1/5)

Sem dobil pred dnevi link do skoraj vseh bojev z amsterdamskega finala eS Game of SKATE letos, ki pa hočeš-nočeš ni delal. Informacija o tem, kako priti do delujočih klipov, se je izkazala za pravilno (tenks Marzime) in tako sem si lahko še sam ogledal svojih par minut akcije, kjer sem se "udaril" z italijanskim zmagovalcem [Andrea Colzani] - že enkrat prej omenjeno - iz popolne prevlade do popolnega preobrata pa še prej od izgubljenega lutanja do popolnega večera in popolnega popotovanja... Klip, klik na link, play:

http://www.tacky.nl/skateboard/video/?id=163993

Tuesday, October 26, 2010

ZLAT ARHIV - osemnajstič...

Iz samega dolgčasa sem predlagal Brkotu [Gregor Berkopec], da bi lahko pobrskala po zaprašenem arhivu in združila neuporabne posnetke v neko kratko montažo in jo predstavila.
Od obojestranskega strinjanja do realizacije videa OJD 2009 s podnaslovom Totalna Zmota je trajalo le 13 ur.
Premiera, smeh, slaba izbira muzike, pijanica... good times!

Fogy (OJD 2 - Totalna Zmota) from Marko Fogy on Vimeo.

Monday, October 25, 2010

ZLAT ARHIV - sedemnajstič...

Sem bil očitno na pravem mestu ob pravem času zadostikrat, da mi je v Madnessovem videu Mad World pripadla cela minuta, ki je pred vami:

Fogy (Mad World) from Marko Fogy on Vimeo.

Sunday, October 24, 2010

ZLAT ARHIV - šestnajstič...

Tokrat pa res prej omenjeni part iz videa 3-Collapse, ki je bil razen enega trika v celoti posnet s poškodovanim kolenom. Ja, sledila je 2. operacija, ki je tokrat uspela in trajala občutno dlje od prve in mi za dodatek naklonila 1 teden bivanja v bolnišnici, 1 mesec fizioterapije, 2 tedna rehabilitiranja v toplicah oziroma po domače rečeno pol leta časa za druge aktivnosti (back to school and shit):

2007 - Fogy in 3-Collapse from Marko Fogy on Vimeo.

Saturday, October 23, 2010

ZLAT ARHIV - petnajstič...

Po neki mali pavzi, ki je bila res mala, smo se ekipno odločili, da posnamemo še 3. video z zasedbo Collapse. Že pred snemanjem je padla ideja za ime 3-Collapse, ekipno smo dodali Nejca Sirka, sam pa sem s prvim snemanjem poškodoval koleno in imel čas pocakat na 2. operacijo (ker 1. pac ni uspela), vmes pa sem brez problema našel še cas za montažo svojih med 2006 in 2008 leti neobjavljenih ostankov:

2006-2008 - Fogy Leftover Material ONLY from Marko Fogy on Vimeo.

Friday, October 22, 2010

ZLAT ARHIV - štirinajstič...

Vsak vikend je bil produktiven in praktično vsak suh dan skejtabilen. Brko in njegova kamera sta postala prvi gonilni sili in kmalu se je v njegovem prvem OJD HC videu znašla montaža mojih trikov, ki je zadostovala za full-part - tudi tole je bilo v letu 2007:


2007 - Fogy in OJD from Marko Fogy on Vimeo.

Thursday, October 21, 2010

ZLAT ARHIV - (nesrecno) trinajstič...

Nesrečno zato, ker sem nekje vmes pozabil omenit in prilepit tale trik in linijo iz leta 2002, ko je izšel 1. Obsessionov video Damage. Tule teh omenjenih 10 sekund:

Fogy (Damage) from Marko Fogy on Vimeo.

Wednesday, October 20, 2010

ZLAT ARHIV - dvanajstic...

Kot že omenjeno, snemanja ta leta je bilo na pretek. Ponavljajocih trikov oziroma trikov, ki niso zadostovali mojim merilom, se je skozi leto nabiralo in tako so odvecni posnetki našli "dom" tudi pri ekipi Kriza, ki je svoj 3. video predstavila konec leta 2007.
Tole je moj prispevek k omenjenem videu, zadnji trik iz tega posta pa se je javil in objavil v italijanskem videu Cut N Paste, za katerim stoji produkcija Zombies:

Fogy (Kriza 3 + Cut and Paste) from Marko Fogy on Vimeo.

Tuesday, October 19, 2010

ZLAT ARHIV - enajstič...

Ves skateboarding, v katerega sem/smo takrat ekipno (Collapse + OJD + Kriza in še kdo) vlagali trud, se je povrnil z videom Re-Collapse, ki je bil sneman v 2006 in predstavljen spomladi leta 2007.
Tole je moje delo iz omenjenega videa, ki je (vsaj po mojem mnenju in okusu) moje najboljše delo, ki sem ga sproduciral tekom svoje "kariere":

2006 - Fogy in Re-Collapse from Marko Fogy on Vimeo.

Monday, October 18, 2010

ZLAT ARHIV - desetič...

Domaca skate video produkcija se je ta cas na polno razširila. Vsaka "ekipa" je skejtala, snemala, beležila svoje podvige na 100 in 1 nacin, posnetki so se pošiljali naokrog in tako je tole pristalo v 2 drugih videih iz 2006/2007 sezone:
Prvi trik se je pojavil v sekciji prijateljev v Frame Skateboards videu Slowly Going Nowhere, vsi ostali pa v prvem Rolka videu, ki ga je ekipa poimenovala Sunrise (Soncni vzhod):


Fogy (Frame + Rolka) appearances from Marko Fogy on Vimeo.

Sunday, October 17, 2010

ZLAT ARHIV - devetič...

Kar se je že splaniralo, se je v letu 2005 realiziralo - Luka Kušar, Miro Mikanović, Urban Petranovič, Zlatko Djogić, David Možina za bonus in jaz - ekipa Collapse in pred vami mojih par minut z omenjenega videa, ki je bil prvič javno viden v januarju 2006:

2005 - Fogy in Collapse from Marko Fogy on Vimeo.

Friday, October 15, 2010

ZLAT ARHIV - osmič...

Zaradi poškodbe v preteklosti in zaradi svojih projektov je tole vse kar sem posnel za 2. Obsešnov video Listen to Srečna Mladina, ki je izšel leta 2005. No ja, v končni fazi skoraj pol minute footage-a v parih dneh snemanja sploh ni slabo, se pa ta reč nahaja v bonus montaži, ki je zadnja stvar v videu (t.i. Outro):

Fogy v Listen to Srecna Mladina from Marko Fogy on Vimeo.

Thursday, October 14, 2010

ZLAT ARHIV - sedmič...

Podobna stvar se je nadaljevala tudi naslednje leto, sepravi cel kup statičnih kadrov oz. premikajočih se kadrov raznih pomočnikov snemanja, ki so bili takrat v bližini. Med drugim je sočasno potekalo tudi snemanje za 2. projekt Jake Babnika, ki je kasneje dobil ime Listen to Srečna Mladina, zaenkrat pa tele moje neodvisne minute iz leta 2004:


2004 - Fogy UnReleased Part from Marko Fogy on Vimeo.

Wednesday, October 13, 2010

ZLAT ARHIV - šestič...

Slab teden po enem izmed snemanj za Extinguish projekt (snemanje je potekalo v letih 2000 in 2001) sem utrpel hudo poškodbo roke, kar mi je preprečilo nadaljevanje snemanja za prihajajoči Obsession video. Tako sem tudi predčasno končal s snemanjem za video Youngsters II, ki sem ga objavil pred tednom dni, sledila pa je dolga in mučna pauza. Vseeno sem s snemanjem nadaljeval in se počasi osredotočal na samostojne projekte.
Ker pa je bila stvar pred vami resnično samostojna, so temu primerni tudi kadri, ki so v velikem odstotku statični, kadar za kamero niso poprijeli Dean Gostimirović, Tomaž Šantl, Boris Košak ali Urban Petranovič. Ker pa sem imel to opcijo, da mi stvar zmontira nekdo drug, sem za pomoč prosil francoskega skejterja, ki danes velja za enega najboljših evropskih skate video montažerjev - njegovo ime je Sebastian Abes (njegova dela - KLIK):

2003 - Fogy UnReleased Part from Marko Fogy on Vimeo.

Tuesday, October 12, 2010

ZLAT ARHIV - petič...

Tole je moj prispevek, ki se je pod taktirko Jake Babnika in ekipe Obsešen poimenoval Extinguish in je bil prvi promo Obsešnove ekipe (leto 2001), v kateri so takrat poleg mene svoje posnetke navrgli še Dean Gostimirović, Tibor Rep, Urban Petranovič in Igor Kragelj.

Fogy in Extinguish (promo, 2001) from Marko Fogy on Vimeo.

Monday, October 11, 2010

REPORTAŽA: evropsko eS Game of SKATE prvenstvo 2010

Sobota, 9. oktober nuladeset, budilka zamori ob 4.40 ponoči – rana ura slovenskih fantov grob. No, tokrat pa res ne. Je treba do Brnika pa via Amsterdam na evropsko eS Game of SKATE prvenstvo 2010. Na mini avionu s kapaciteto 52 ljudi že pred postreženo hrano prebiram članek o skejtanju v življenju fotografa Jake Babnika, ki ga je spisal za reklamno revijo letalske družbe Adria airways. Super štart v turnejo, na katero grem popolnoma sam.

[Letališče Jožeta Pučnika, Ljubljana]

Ob 9.20 zjutraj prispem na letališče Schiphol v Amsterdamu, kjer sledi prvo razsvetljenje – my luggage didn’t come. Po skoraj 2 urah lutanja, žrtja živcev in telefonarjenja zaposlenih tam le dobim svojo prtljago (t.j. skejt in orodje). Najdem taprav vlak, ki me odtovori do centralne postaje mesta, kjer prevladujejo bicikli.

[bicikli, Amsterdam Centraal]

Tam po površno prebranih navodilih sledi razsvetljenje no.2 – vkrcat se moram na ferry (ladjico) – itak se vkrcam na napačno. Mi kmalu rata jasno, da to ni to. Hitro popravim napako in se kmalu znajdem v notranjem skejtparku, ki je najboljši pokrit park (KLIK), ki sem ga kadarkoli vozil (sanjaj Slovenija o čem podobnem). Takoj se spoznam z gazdo eventa [Steven Fröhlich], dobim bone za hrano in pijačo, skejtam in brez problema delim skejterje na lokalne nadrkance in na goste s tujine, ki so v parku zaradi istega razloga kot jaz. Med kompetitorji se prikaže sam terminator Sewa Kroetkov, ki v cca 45 minutah ne zajebe niti enega trika. Med samim sešnom se za best trike na flet ledge-u, na ravnem rejlu in na double setu s hubba ledgem in rejlom na dol podeli denarne nagrade (kakšni trik, fak…). Za večerjo res huda lazanja, solata in kruh, kmalu pa najava nas 13-ih tekmovalcev iz skoraj cele Evrope. Sodniki so pijani nizozemski eS rajderji, gledalcev pa cca 40 (koga pa briga balinanje).
Pomerim se v 4. paru z Italijanom [Andrea Colzani], katerega spravim do S-K-A-T, medtem, ko sam vztrajam pri eni sami črki. Sledi popoln preobrat, kjer me nollie heelflip kombinacije izločijo. Andrea se malo kasneje v finalu treh pomeri s švedom [Joakim Johansson] in z nepremagljivim Sewo, ki je lani dominiral v Parizu.

[finalna trojka]

Joakimu s prej izpadlim tekmovalcem iz Irske [Anthony John Rafter] v šali rečeva, da bo spal zunaj, če ne zmaga… in tip res zmaga! Vidno užaljeni Sewa se mora zadovoljiti z 2. mestom in nagrado, ki mu jo je Joakim podaril – finale Game of SKATE v Ameriki, ki bo v začetku prihodnjega meseca. Popolnoma nesponzorirani (?!) Šved pravi, da ne mara potovanj in da ima Sewa pač več šans tam kot on – kapo dol pred takšnim spoštovanjem.

[angleški predstavnik Steve McBriarty in zmagovalec Joakim Johannson iz Švedske]

Počasi se zbašemo v hotel Paganini, tuš, preoblečt in ga srat po centru. Ker si pač noben od nas ni zapomnil imena vseh, smo teamsko ocenjevali kdo od nas je podoben kateremu znanemu skejterju. Tako postanem Erik Ellington, šved je bil Garrett Hill, francoz je že v osnovi bil isti kot Theotis Beasley, med nami so še Cory Kennedy, Shane O`Neill, Enrique Lorenzo, Chany Jeanguenin oziroma Sven Kilchenmann oziroma Jason Dill pa še kdo bi se našel.

[delna ekipa]

Coffee shopi so na vsakem vogalu, trava (in razna hrana z njenimi aditivi), ki je legalna, se kadi in prodaja povsod. Folk je vidno zadet, pijan, vsak se briga zase, kar spominja na Barcelono – popolno!
Sledi (pre)kratko, a udobno spanje in dobro jutro nedelja.
Samopostrežni zajtrk, check-out ob 11. zjutraj, 1 uro kasneje pa z nemškim prvakom [Christoph Radtke] že napadava nedotaknjene ledge, ki drsijo brez uporabe voska in se nahajajo v samem centru mesta, kjer se že čez dan pasejo suhe blondinke ter zadetki vseh barv in oblik. Za finiš turneje škljocnemo par akcijskih, par neumnih in par prijateljskih fotk ter se počasi izgubimo po železniških postajah ter letaliških terminalih.

[Christoph Radtke iz Nemčije v "akciji"]

Kontakti ostajajo (hvala facebook), fotogalerijo so tudi že objavili na eS Europe facebooku (KLIK) ena najboljših izkušenj pa se je že zasidrala nekje globoko v naših notranjostih.

P.S. - v svojem 70. letu starosti je prav včeraj (par ur pred našimi odhodi) prav na Schiphol letališču v Amsterdamu umrl legendarni soul pevec Solomon Burke...

Friday, October 8, 2010

ZLAT ARHIV - četrtič...

Ker smo kmalu ugotovili, da je fino snemat, se še bolj potrudit ob prisotnosti kamere in ker je tudi tehnologija napredovala, se je stvar nadaljevala. Res se je vmes začelo snemanje za Obsešen promo video (sledi v prihodni objavi) a želja, da se projekt iz glave zrealizira, je bila močnejša. Vsakodnevno drkanje trikov po Ljubljani se je (skoraj) končalo z Urbijevo pokvarjeno kamero, prej omenjena ekipa iz Lukovice pa je z rentom svoje omogočila, da se je filming za Youngsters II uspešno končal...


2000 - Fogy in Youngsters 2 from Marko Fogy on Vimeo.

Thursday, October 7, 2010

READY, STEADY, GO - European éS Game of Skate finals


V Ljubljani smo 12. junija 2010 izvedli éS Game of Skate, ki mi ga je po 4 krogih na koncu uspelo dobiti, stvar pa se nadaljuje zame v Amsterdamu in sicer v soboto, 9. oktobra 2010, kjer mi bo konkurirala evropska smetana imen, v katere ne dvomim, da so hudi ko mater.
Tole je omenjeno dogajanje iz Ljubljane, na kameri in montaži Jurij Turnšek [slatnaskejta], za fotoaparatom pa Robert Dragan [robertdragan.blogspot]


Wednesday, October 6, 2010

ZLAT ARHIV - tretjič...

Ni nas bilo malo tistih, ki smo se učili novih manevrov okrog Cankarja, Figovca, Metelkove, viškega parka in okolice. Eni izmed teh so bili tudi prijatli iz Lukovice (Klempo, Rok, Šiško,...), ki so snemali s svojo kamero. Skupno sodelovanje in skejtanje nas je pripeljalo do izida njihovega videa Ganja Farmer, ki je nastajal vzporedno s projektoma Youngsters I in II okrog leta 2000. Pred vami so moji posnetki iz Ganja Farmer v dolžini 1 minute in 41 sekund:

1999 - Fogy in Ganja Farmer from Marko Fogy on Vimeo.

Tuesday, October 5, 2010

ZLAT ARHIV - drugič...

Po odselitvi s Trzina v Ljubljano sem se kmalu združil s skejterji, ki so svoj dragoceni čas zabijali na ploščadi pred Cankarjevim domom. Urban Petranovič (Urbi) je bil tisti, ki je skakal s kamero naokrog, skupne moči pa so nama omogočile, da sva pod streho spravila svoj prvi skupni projekt z naslovom Youngsters I. Stvar je imela v originalu bistveno lepšo sliko pa čeprav je bila stvar montirana preko kamere, videorekorderja in mešalne mize, ki je pomagala z zvočnimi podlagami. Njegova dolžina je bila skora 14 minut, sneman je bil med leti 1999 in 2000, tole pa sta moji dve minuti:

1999 - Fogy in Youngsters 1 from Marko Fogy on Vimeo.

ZLAT ARHIV - prvič...

Ker skejtam že od pamtiveka, grem tokrat nazaj v poletje/jesen 1995 in v zimsko sezono 1995/1996, ko so nastali naši prvi skejterski posnetki pod taktirko Jake Žvaba:

Fogy v 1995/1996 from Marko Fogy on Vimeo.